Izziv: nič odpadkov!!


Izziv: nič odpadkov!! :)
marec 15, 2009, 6:04 popoldan
Filed under: izziv nič odpadkov, nič odpadkov

Zakaj?

Zato, ker je naša lepa Slovenija preveč lepa, da bi jo smetili s smetmi.

Zato, ker hočejo graditi sežigalnice (ne verjemite, ko rečejo, da ‘niso sežigalnice’, pač pa ‘toplarne’! Nihče v Evropi in po svetu temu ne verjame več!! Tudi piroliza je klasificirana kot ‘sežigalnica’!)

Nekatere variante pirolize ipd. ali pa odpadne vode in drugi ‘končni produkti’ iz njih so lahko enako ali pa še bolj nevarne – proizvajalci seveda znajo ‘rožice sadit’ – čudežna beseda pa je: DOKAŽITE!

Študij je ponavadi premalo ali pa so nepopolne, izkušnje obstoječih sistemov iz ZDA, Nemčije in od drugod pa kažejo ZELO drugačno sliko – tako da jaz te vode že ne bi pila!
V Fürthu v Nemčiji so morali ob okvari celo evakuirati okolico??!!

V Celju že je sežigalnica, tam pa je tudi en kup mojih krasnih sorodnikov, prijateljev in znancev. In nočem bit odgovorna za rak ali mentalne bolezni, ali druge bolezni, ki so povezane s slabim zrakom: bolezni srca in ožilja, diabetes, itd!

Seveda je pomembna tudi zdrava prehrana itd, ampak faktorji tveganja se seštevajo!!

Celje so že mnoga leta onesnaževali s kemično industrijo, zemlja je zelo zastrupljena, veliko je bolezni – raka, bolezni srca, diabetesa, mentalnih bolezni.. NE rabijo še dodatnega onesnaževanja!!

V Celje bodo vozili smeti iz kar nekaj slovenskih občin. Seveda, nihče noče živeti ob odlagališču. (Smrdi! Dosedanja odlagališča so tudi bila zelo neurejena, odpadne vode so bile neregulirane in onesnaževale ostalo vodo..)

Moja stara mama pravi: “Če nočejo smeti, jih pa naj ne delajo!”

Moja stara mama je zelo modra ženska.

V Sloveniji pa je predvideno 12+ sežigalnic. Ja, dobro preverite, ali hočejo tudi vam ‘uturiti’ eno!!

Kje bo potem sploh še čist zrak?

Seveda pravijo, da so ‘novejši modeli’ boljši – da so filtri super in sploh in oh! Zakaj pa so potem ob vstopu v EU sprejeli zakonodajo, ki dovoljuje večje onesnaženje zraka? (Da se lahko nabavijo cenejši in ne-tako-zelo-sodobni modeli sežigalnic?)

V Italiji so morali zapreti 2 bloka od 3 pri novejši sežigalnici zaradi prekomernih emisij dioksina, ki je izjemno toksičen in rakotvoren ter mutagen – lahko povzroča okvare zarodkov – le pogooglajte ga!
In to kljub temu, da so bili pregledi le na vsakih 6 mesecev, upravljalci pa vnaprej opozorjeni, kdaj bodo testiranja! (in so tako lahko prilagodili to, kaj so sežigali!)
Prav tako je bilo veliko težkih kovin, ki povzročajo mentalne težave. V Sloveniji je že tako preveč depresij, samomorov, alkoholizma itd!

V Veliki Britaniji je ogromno sežigalnic, pa tudi ogromno alergij in raznih čudnih bolezni.. Ali res tudi pri nas želimo, da bi bilo tako? (Alergij je že tako čedalje več..)

Pa tudi, če se smeti sežge, se ljudje ne navadijo delati manj smeti, kar je vseeno prioriteta EU in vseh nas! Ali ima res smisel čedalje bolj dragoceno nafto tratiti za plastične vrečke, ki jih vržeš v smeti, takoj ko prideš domov? Ali npr. lončke za kavo za enkratno uporabo?
Kaj pa koruzo ali ostalo hrano, iz katere delajo bolj ‘eko’ plastiko? Ali ni bolje, da se porabi za hrano?

Ali se ni bolj pametno enostavno poskušati izogniti nepotrebni embalaži & izdelkom za enkratno uporabo?

To je smisel in namen tega bloga. KAKO se izogniti nepotrebni embalaži in nepotrebnim izdelkom – ter jih nadomestiti z boljšimi, okolju in človeku prijaznejšimi (dostikrat pa tudi denarnici).

Na poti do tega hvalevrednega cilja sem že nekaj časa, recimo takole morda na pol poti. Doma kompostiramo, ločujemo odpadke za recikliranje, se poskušamo izogniti najbolj problematičnim…

V kopalnici mi je izziv samo še zobna nitka (no, pa morda bi se našlo še kaj). V kuhinji pa je izzivov še nekaj..

Nič več ne zapravim bogastva za Always Ultra, BLAGO JE MEHKEJŠE!!:)
Ne kupujem več plastenk z vodo (itak so problematične z zdravstvenega vidika, vse tiste snovi, ki se sproščajo v vodo zlasti na soncu oz. na toplem! Brr!!) – boljša ideja je: PRINESI SVOJO!!
Ponavadi vzamem s seboj kar stekleno steklenico, voda iz pipe pa je v Sloveniji večinoma tudi še prav fina! (je pa dobro preveriti, glede na lokacijo)
Obstaja veliko različnih ‘flašk’ iz kovine ali močne plastike za tiste bolj podjetne, ki grejo bordat, smučat ipd!
Tudi sir gremo kupit z lastno plastično posodico, da se izognemo vsemu tistemu plastificiranemu papirju..
Vrečk pa že tako imamo še iz socialističnega režima preveč, v trgovini rečemo: NE, HVALA!! 🙂
Saj prinesemo svoje za večkratno uporabo.. ali pa ponovno uporabimo tiste od prej..

Kaj pa počnete že vi?

Advertisements

2 komentarja so far
Komentiraj

Spoštovani,

dovolili si bomo objaviti vaš link na pozivu k današnjemu druženju skupine Govoreči Čriček, kjer bomo obravnavali prav to tematiko – zero waste – nič odpadkov.

Vljudno vabljeni,
čri čri

Komentar od govoreči čriček

O super!

Vesela sem, da se tudi v Mariboru kaj dogaja!!
me je že malo skrbelo za Mariborčane…
sicer pa menda naj bi bila na tapeti zdaj plazma?
to naj bi blo kao boljše in seveda proizvajalci trdijo, da plazma ‘ni isto kot sežigalnice’, sam hmm..? sem še vedno skeptična.. pa nisem edina – študije primerov po svetu.. – so še problemi s to tehnologijo..!!

za srečanje izvedela prepozno.. mogoče pa kdaj drugič?

Lep pozdrav in čimveč podobno mislečih čričkov!!

Komentar od izzivnicodpadkov
Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: